3 Ekim 2019 Perşembe

Devam Eden Projeler/Faaliyetler/Ongoing Projects/Activities (Ekim/October 2019)

Servas Barış Okulu, 11.Yılında. Antakya, Turkey. Uluslararası.

Nasıl Bir Okul? Barış Okulu hayat bilgisi ve kültürüdür. Dünyanın bilgi ve kültür birikimini köye taşımayı amaçlayan ve bunu yaparken barış duygularını büyütmeyi arzu eden bir okuldur. Aynı anda Antakya’nın kendine özgü kültürel çeşitliliğini ve barış içinde yaşama deneyimini dünya ile paylaşma girişimidir.
Felsefesi? Her insan bir şey öğretebilir. Ve her bilgi değerlidir. Fırıncı ekmek yapmayı, köylü insanlar salça yapmayı, kimi insanlar da matematik, astronomi, yoga, doğa sanatı, Fransızca, İngilizce, Arapça, bir Afrika dili ya da halk dansları öğretebilir. Dolayısı ile bu okulda herkes gönüllü çalışabilir.

Yeri? Her yer okuldur … Sokaklar, bahçeler, zeytin tarlaları, dere yatakları, okul bahçesi ya da evlerin içleri… Her mekan bir eğitim ve paylaşım alanıdır.
Nasıl işler? Barış Okulu tüm çocuklara ücretsizdir. Fırsat eşittir. Kayıt yoktur. Müdür de yok. Müfredat ve atölyeler gönüllülerle beraber her gün yenilenir. Ekleme ve çıkarmalar yapılır. Çocuklar Barış Okuluna isteyerek katılırlar.

Konaklama? Yurt dışından ve içinden gelen gönüllüler köyde ailelerin yanına yerleştirilir. Buyüzden kültür ve bilgi değişimi gün boyunca aile üyelerinin hepsi ile devam eder. Bu sayede güzel düşünceler kolay filizlenir.
Bütçe? Bu okulda bütçeye gerek yok. Köy içinden ve dışından gönüllü insanlar kırtasiye, ulaşım ve araç gereç için destek oluyorlar. Barış Okulu 11 yıldır ve bu kadar çocukla para olmadan eğitim yapılabileceğini ve bunun sürdürülebilirliğini gösterdi. Dünyanın farklı bölgeleri için bir model olabilir…
Kazanımlar? Bu okulda çocuklar küçük yaşta evrenselleşme sürecine giriyorlar. Farklı ülkelerden
insanlarla tanışıyor, kimi zaman onlarla beraber yaşıyorlar ve yüzleri dünyaya doğru dönüyor. Aynı anda yerel kültür ve bilgi birikimini de bu okulda öğreniyorlar. 11 yıl içinde İngilizce öğretmeni sayısında büyük artış oldu. Bu okulda büyüyen çocuklar şimdi aynı yerde gönüllü olarak çalışıyorlar. Müzik, resim, sinema, drama ve başka alanlara ciddi bir artış oldu. Aileler daha açık hale geldi. Çocuklarının yurt içi ve dışına çıkmaları konusunda korkuları azaldı. Köyden gönüllülerin yurt dışına seyahatleri arttı. Ve en önemlisi hayaller büyüdü. Her şeyin mümkün olabileceği fikri serpildi…
Tarihleri? Her sene 03-23 Temmuz arası
Kısa tanıtım filmi:
https://www.youtube.com/watch?v=Jy-mxog-eNI&t=151s

Dostluk Tiyatrosu (Okulda, İzmir)
Mülteci ve 'yerli' öğrencilerden oluşan bir tiyatro topluluğudur. Okulumuz bünyesinde kurduğumuz tiyatro Türkçe-Arapça oyun hazırlamaktadır. Oyunun adı; Oyuncakçı Teyze. Sahnelenme Tarihi: Aralık 2019.

Mültecilere Gönüllü Tercümanlık, İzmir 
İzmir'in ilçesinde yaşayan Suriyeli mültecilerin eğitim, sağlık ve toplumsal yaşama katılımlarına yardımcı olmak olmak için 6 yıldır gönüllü tercümanlık yapmaktayım. Aynı zamanda bir grup arkadaşla beraber yardım kampanyaları yürütmekteyim. 
Bu kapsamda kısa belgesel (Çıplak) filmini çektim. Fragmanı:
https://www.youtube.com/watch?v=GQ1ZoF52wYE

Barış Okulu nasıl birşey? Nasıl işliyor?
http://atesnaar.blogspot.com/search?updated-max=2019-08-11T00:48:00-07:00&max-results=7


Köy Belleği Müzesi Ekinci (3aydiy), Antakya...

Beyt it Trob Köy Belleği Müzesi
Köyümüzde 1950’lerde dedemler/nenemler ve babamlar tarafından inşa edilen Beyt-it Trob/Toprakev 1990lara kadar ev olarak 13 kişilik ailemizi ve ineklerimizi barındırdı.
Şimdi bu evimizi müzeye çevirmek için kolları sıvadık. Özgün kültürü ve geçmişi yeni nesiller taşımak için…
Müzede neler sergilenecek?

Taş el değirmeni, zeytin yağı lambası, gaz lambası, buğday sapı tepsileri, geleneksel kıyafetler, havan, sanduka, orak, saban, testi, zeytinyağı küpü, bennike (cam boğma rakı şişesi), çeyizlik aynalar, kapı tokmakları, Eski yaşamı anlatan fotoğraflar, eski tapular, mektuplar, Fransız/Hatay Cumhuriyeti dönemlerinden kimlik kartları, videolar ve sözlü tarih çalışmasını kapsayan Belgesel bir film; 'Ken el Zemen' (Bir Zamanlar). Film çekimine köyün yaşlı insanları ile başlamış durumdayım…

Herkes Bir şeyler Öğretebilir. (Okulda, İzmir)
Okul dışından veli ve farklı mesleklerden insanlar sınıfa davet edilir. Ve bildiklerini çocuklarla paylaşır (Mümkünse uygulamalı). Öğretmenler kendi sınıfları için ayda bir Misafir Eğitici davet eder. Müzisyen, çiftçi, yazar, su tesisatçısı, vb. olabilir. 




Bir Arkadaş Bir Dünya Mektup Arkadaşlığı (Uluslararası)
Hedef 600 Öğrenci ve öğretmenin yurt dışında yaşıtları ile mektup arkadaşlığı yapması. Amaç; Çocukların farklı ülkelerden yaşıtları ile mektuplaşmaları ve ufuklarının açılması. Kültürel alış verişin sağlanması. Dostluk…







Köy Öğretmenleri Kapasite geliştirme eğitimleri
Türkiyenin köylerinde çalışan ilkokul öğretmenlerinin kapasitelerinin geliştirilmesi için KODA(Köy öğretmenleri destek Ağı) derneği öncülüğünde öğretmen eğitimleri gerçekleştiriyoruz. MEB desteği de mevcut. Sabancı Vakfı fonu ile...



Çocuk Atölyeleri 
Üniversitelerin öğretmen adayı öğrencilerini köy öğretmenliğine hazırlama eğitimleri vermekteyiz. (KADA Öncülüğünde). 8 haftalık eğitim ve köylerde uygulama yapılmaktadır...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder